Almere biedt ruimte aan inwoners en ondernemers. Samen zorgen we ervoor dat het hier plezierig wonen is en er voldoende ruimte is om te ondernemen. We staan blijvend in verbinding met de stad om te horen wat er speelt en wat er nodig is. In onze dienstverlening sluiten we hierop aan door duidelijk en klantgericht te communiceren. Met de Economische Agenda Almere willen we de jonge Almeerse economie verder ontwikkelen tot een meer solide en volwassen economie. Op deze manier dragen we gezamenlijk bij aan de groei van Almere .
Verantwoording
Het afgelopen jaar was totaal anders dan dat we hadden verwacht. De uitbraak van het coronavirus en de lockdown hadden een groot effect op onze dienstverlening en het contact met de stad. Het was, en is soms nog, zoeken naar passende antwoorden. Toch zijn we voortdurend met bedrijven, ondernemers en inwoners in gesprek gebleven. Voor ondernemers doen wij wat wij kunnen. Voor inspraak en participatie hebben we veel van onze gesprekken het afgelopen met de stad digitaal kunnen organiseren. Ook hebben we het mogelijk gemaakt dat een groter deel van onze dienstverlening nu digitaal is. We doen dit om ervoor te zorgen inwoners en ondernemers van ons op aan kunnen. Want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het in Almere goed ondernemen en plezierig wonen is, nu en later.
Met elkaar in verbinding
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We hebben in 2020 meer manieren bedacht en uitgevoerd om inwoners te betrekken bij onze plannen. We hebben opgeschreven hoe we democratische vernieuwing en burgerparticipatie mogelijk willen maken. Tegelijkertijd zijn en blijven we actief in gesprek de stad. Zo hebben we onder andere een online gespreksestafette georganiseerd met alle wethouders en de burgemeester. Daarnaast hebben we vanwege corona dit jaar veel gewerkt met online participatie. Dit deden we in samenwerking met het particpatieplatform Citizenlab bij tientallen projecten in de stad. De deelnemers aan deze gesprekken konden makkelijk aan het gesprek meedoen. Ondanks de beperkingen van digitaal werken waren dit meestal goede gesprekken. We zien toch ook dat de online-sessies de live-bijeenkomsten niet volledig kunnen vervangen. Er zijn bijvoorbeeld ook inwoners die digitaal niet gemakkelijk meekomen. We zullen daarom zodra het weer kan ook weer de 'gewone' bewonersavond gaan organiseren.
Ook veel geplande evenementen van Almere City Marketing (ACM) konden in 2020 niet doorgegaan. Zij hebben zich daarom op andere activiteiten gericht. Zo heeft ACM er allerlei initiatieven ondersteund zoals 'Ally Blijft Binnen’. Ook is er een platform opgezet om Almeerders met elkaar te verbinden en inspireren. Dit is het platform ‘Almeerders staan sterk’. Dit platform verbindt mensen met een hulpvraag met mensen uit de buurt. We zien dat hier veel gebruik van gemaakt is en dat netwerken van mensen in hun eigen buurt er door versterkt worden.
Als we het hebben over met elkaar in verbinding zijn, werken we ook veel buiten de gemeentegrenzen. Zo zijn we nauw verbonden met de gemeenten in onze regio, onder andere via de MRA. Voor de nieuwe MRA-uitvoeringsagenda, die in 2020 van start is gegaan, is de gemeente Almere voor een aantal thema's de trekker. Dit betekent dat we daar een belangrijke rol in kunnen spelen. Het gaat hierbij om de thema's Verstedelijkingsstrategie, het Programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid (schaalsprong mobiliteitssysteem) en Circulaire Economie.
We trekken ook samen op met alle andere Nederlandse gemeenten binnen de VNG. Een van de doelen het afgelopen jaar was om structurele afspraken met het Rijk te maken. Deze afspraken moeten gaan over hoe gemeenten nieuwe taken kunnen voor gemeenten en het geld wat wij hier voor nodig hebben. Almeerse collegeleden spelen hier een actieve rol in. Dit doen zij onder andere door hun werk in het VNG bestuur en VNG commissies, maar ook via de G40 pijlers en themagroepen en portefeuillehoudersoverleggen. Bij de kabinetsformatie in 2021 zullen de resultaten van bekend worden.
In 2020 is vanuit de Tweede Kamer ook regelmatig aandacht geweest voor het bouwen van woningen in Flevoland. Vanuit Almere hebben we hierover contact met woordvoerders van de politieke partijen in de Tweede Kamer. Wij blijven hierbij benadrukken dat verdere groei alleen mogelijk is als er door het Rijk ook meebetaald wordt. Wat er bijvoorbeeld nodig is zijn investeringen om ervoor te zorgen dat Almere goed bereikbaar blijft. Maar ook investeringen in de economische ontwikkeling en (culturele ) voorzieningen zijn nodig.
Verder is het in n 2020 via gezamenlijke lobby ook gelukt om de Podiumkunstensubsidies voor Flevolandse gezelschappen in Almere zoals Suburbia en Vis-a-Vis te behouden.
Wat hadden we gepland (begroting)
Almere maken we samen. We staan daarom blijvend in contact met de stad. Dit doen we onder andere door het voeren van Stadsgesprekken met bewoners, bedrijven, scholen, zorgaanbieders en andere partners in de stad. Tijdens deze gesprekken worden goede ideeën en belangrijke aandachtspunten verzameld die zorgen voor een frisse blik op Almeerse vraagstukken en de stad verder op weg helpen.
Tegelijkertijd zijn we actief buiten onze stadsgrenzen om te werken aan de zichtbaarheid en positionering van Almere als aantrekkelijke gemeente. De stadsmarketing, uitgevoerd door Almere City Marketing, werpt zijn vruchten af. Het verhaal van Almere als innovatieve en groene stad waar het aantrekkelijk is om te wonen en ondernemen wordt buiten onze gemeentegrenzen steeds meer herkend.
Op ambtelijk en bestuurlijk niveau zijn we actief in de MRA waar in 2020 een nieuwe Uitvoeringsagenda van start zal gaan. Als de tweede grootste gemeente binnen de MRA-regio zijn we onder andere nauw betrokken bij de verstedelijkingsstrategie en een plan voor de bereikbaarheid in en van de regio voor de langere termijn. Voor behartiging van Almeerse belangen richting Den Haag werken we samen met de VNG, G40 en MRA. Daarnaast hebben we speciale aandacht voor de lobbythema’s Almere 2.0 (in het kader van het nieuwe handelingsperspectief) en de Floriade, richting het Rijk en Parlement (m.n. Tweede Kamer).
De inwoner centraal
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We zijn dit jaar verder gegaan met het herschrijven van de brieven voor de inwoners. De brieven worden zo herschreven dat direct duidelijk moet zijn wat de boodschap is. Dit geldt niet alleen voor brieven, ook de website van de gemeente is aangepakt. Daarnaast is gestart met de verbetering van de toegankelijkheid van de website van de gemeente. Er zijn wettelijke eisen gesteld waaraan de website van de overheid moet voldoen. Ook zijn er voorbereidingen getroffen voor de uitbreiding van Engelstalige teksten op de website. Dit onderdeel zal in 2021 verder worden opgepakt.
We hebben het in 2020 mogelijk gemaakt om online aangifte te doen van een geboorte. Ook kunnen Almeerders vermissing van hun reisdocument online doorgeven. Daarnaast is het doorgeven van een verhuizing of het aanvragen van een uittreksel makkelijker gemaakt. Er zijn in samenwerking met de VNG, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en een aantal grote gemeenten stappen gezet in het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijke en vooral veilige manier van digitaal legitimeren. In 2021 werken we hier verder aan. Dit moet het in de toekomst mogelijk maken nog meer producten online beschikbaar te maken.
Wat hadden we gepland (begroting)
Almeerders mogen rekenen op goede dienstverlening. Dit betekent dat we in begrijpelijke taal duidelijk communiceren met onze inwoners. We werken eraan om de gemeentelijke website voor iedereen toegankelijk te maken zodat we voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijke overheidswebsites. Ook maken we een start met het beter leesbaar maken van belangrijke documenten als de begroting en de jaarrekening.
Omdat het aantal vragen die via onze online kanalen binnenkomen blijft toenemen, zijn we alert op de vindbaarheid en leesbaarheid van de informatie die we aanbieden, en verbeteren dit waar nodig. Vanwege Europese wetgeving zullen in 2020 meer pagina’s van onze website ook in het Engels aangeboden worden. Behalve dat we telefonisch bereikbaar zijn voor de beantwoording van vragen door de inwoners en bedrijven van Almere, zijn we ook bereikbaar via chat, WhatsApp en social media.
Daarnaast verkennen we hoe we onze digitale dienstverlening uit kunnen breiden. We gaan onderzoeken hoe trouwceremonies in te richten zijn naar de wensen van inwoners. De ontwikkeling van een Trouwapp vormt hier een onderdeel van. Verder gaan we in samenwerking met andere gemeenten, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG experimenteren met digitaal legitimeren. We onderzoeken hierbij onder andere hoe een app ingezet kan worden als legitimatiemiddel.
Ruimte om te ondernemen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
De ambitie om de economische ontwikkeling van Almere te versterken kwam het afgelopen jaar in een ander licht te staan. Door de uitbraak van het coronavirus was 2020 een compleet ander jaar. Zo moesten wij als gevolg van de maatregelen onder andere het Ondernemersplein sluiten. Toch deden we wat wij konden om ondernemers te helpen. Ondernemers konden bijvoorbeeld gebruik maken van inkomensondersteuning die wordt aangeboden door het Rijk. Almeerse ondernemers konden hiervoor terecht bij het Zelfstandigenloket Flevoland. Dit is een samenwerkingsverband van de zes Flevolandse gemeenten. Naast het verlenen van de financiële ondersteuning proberen wij de Almeerse ondernemers waar wij kunnen te helpen. Dit doen wij bijvoorbeeld door hen te wijzen op regelingen die wij als gemeente aanbieden. Naast bestaande regelingen hebben we bijvoorbeeld ook mogelijk gemaakt dat ondernemers die in financieel zwaar weer zitten uitstel kunnen krijgen van het betalen van gemeentebelastingen.
Tegelijkertijd blijven we werken aan de versterking van het bedrijfsleven in Almere. Dit doen we aan de hand van de Economische Agenda. We zien daarin het afgelopen jaar zeker ook lichtpuntjes. Zo merken we dat de verkoop van bedrijfskavels maar nauwelijks te lijden heeft onder de coronacrisis. Dit sterkt ons in de opvatting dat we met onze inzet op de goede weg zitten.
In de eerste helft van 2021 spreken we uitgebreider met de gemeenteraad over de uitvoering en stand van zaken van de Economische Agenda. Dit doen we aan de hand van een evaluatie. De gemeenteraad heeft aan ons gevraagd met de motie Tussentijdse Evaluatie Economische Agenda (RG-315).
Wat hadden we gepland (begroting)
Het is onze ambitie om de economische ontwikkeling van Almere te versterken zodat een robuuste lokale economie ontstaat die meer werkgelegenheid biedt en minder gevoelig is voor conjuncturele schommelingen. De Economische Agenda Almere gaat hier uitgebreid op in. Ons streven is dat elke Almeerder kans heeft op goed werk in en om Almere. Behoud en doorgroei van het bestaande bedrijfsleven staat centraal, maar daarnaast zetten we stevig in op groei van de stuwende bedrijvigheid (industrie, ICT-Tech en logistiek) en uitstekende dienstverlening en vestigingscondities. Bij de uitvoering van de agenda betrekken we een veelheid aan partners in en om de stad. Dit doen we door onze samenwerking in en met de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en met partners in Flevoland, zoals de nieuwe ontwikkelingsmaatschappij Horizon.