De provincie houdt toezicht op hoe gemeenten bepaalde taken uitvoert. Het gaat dan over hoe gemeenten de wet- en regelgeving naleven. De provincie houdt daarbij toezicht op de volgende terreinen:
- Financieel toezicht
- Huisvesting statushouders
- Informatie- en archiefbeheer
- Omgevingsrecht
- Ruimtelijke ordening
Op basis van wat wij moeten aanleveren, beoordeelt de provincie hoe wij deze taken uitvoeren. De provincie kan daarbij drie oordelen geven: adequaat, redelijk adequaat en niet adequaat. Dit oordeel ontvangen wij in de vorm van een toezichtsbrief. De meest recente toezichtsbrieven zijn ook terug te vinden op: https://www.flevoland.nl/loket/kaarten/interbestuurlijk-toezicht .
Domein | Meest recente beoordeling |
---|---|
Financieel toezicht | redelijk adequaat |
Huisvesting statushouders | adequaat |
Informatie- en archiefbeheer | niet adequaat |
Omgevingsrecht | redelijk adequaat |
Ruimtelijke ordening | adequaat |
Financieel toezicht
Almere valt voor 2021 onder repressief toezicht. Dit betekent dat onze begroting 2021 en de begrotingswijzigingen daarop geen goedkeuring van het college van Gedeputeerde Staten nodig hebben.
Bij het beoordelen van onze financiën en het bepalen van het toezichtsregime voor 2021 kijkt de provincie naar de jaarrekening 2019 en de begroting 2021. Op basis van het algemene beeld en een aantal ratio’s wordt vervolgens het oordeel bepaald.
De provincie constateert onder andere dat in de eerste jaren het negatief begrotingssaldo gedekt wordt uit de algemene reserves. Ook schrijft de provincie dat de tekorten in het sociaal domein ook financiële gevolgen heeft op andere beleidsterreinen. De taakstellingen die we daarvoor opnemen “moet grotendeels nog worden gerealiseerd”.
Daarnaast merkt de provincie op dat wij de nodige aandacht geven aan de financiële gevolgen van corona per programma. Wij doen dit om per programma de te verwachten hogere laten te laten zien. Daarnaast heeft de provincie aandacht voor onze schuldpositie en weerstandsvermogen. De provincie vindt onze schuldpositie op dit moment gunstig. Dit betekent dat het valt binnen de in het financieel toezicht gehanteerde signaleringswaarden. Voor onze weerstandspositie geldt hetzelfde
Huisvesting statushouders
Gemeenten moeten vergunninghouders een passende woning bieden. Op deze manier kunnen de opvangcentra nieuwe mensen opvangen en wordt een snelle integratie bevorderd. Ondanks dat wij de taakstelling in 2020 niet hebben gehaald, beoordeelt de provincie ons nog altijd als adequaat. De provincie Flevoland heeft er begrip voor dat het voor ons door de coronacrisis lastiger is vergunninghouders te huisvesten.
Per halfjaar wordt bepaald hoeveel vergunninghouders een gemeente moet huisvesten. Ook wordt elk halfjaar gemonitord hoeveel vergunninghouders daadwerkelijk een passende woning vinden. Voor heel 2020 moest de gemeente Almere voor 172 vergunninghouders een passende woning bieden. Dit is de optelsom van 65 statushouders in de eerste helft van 2020, 77 statushouders in de tweede helft van 2020 en een achterstand van 30 statushouders uit 2019.
In totaal hebben wij in 2020 152 statushouders een passende woning kunnen bieden. In de eerste helft van 2020 in totaal 53 en in de tweede helft van 2020 99 statushouders. De reden dat wij, met name in de eerste helft van 2020, minder statushouders konden huisvesten heeft te maken met corona. Zo zijn woningcorporaties tijdelijk gestopt met het verhuurproces om een “coronaproof” werkwijze te ontwikkelen. Dit gold ook voor onder meer de IND, het COA en Vluchtelingenwerk .
Informatie- en archiefbeheer
Elk jaar stelt de archiefinspectie een verslag op over de stand van zaken van het informatie- en archiefbeheer binnen de gemeente Almere. Dit Verslag Archiefzorg is een intern inspectierapport en gaat over de mate waarin de gemeente voldoet aan de kritische prestatie indicatoren Archiefbeheer die zijn afgesproken met de VNG. Op basis van het Verslag Archiefzorg 2018 heeft de provincie eind 2019 de prestaties van de gemeente Almere op dit terrein beoordeeld. De provincie beoordeelt de gemeente Almere als niet adequaat . Dit is de meest recente beoordeling van de provincie.
De provincie constateerde op basis van dit verslag dat de gemeente niet kan garanderen dat haar dossiers compleet en in goede, geordende en toegankelijke staat zijn, dat de meeste afdelingen analoge en digitale archieven vernietigen buiten de wettelijke procedure om en dat een overzicht van alle archiefwaarde analoge en digitale bestanden in de organisatie ontbreekt. De provincie plaatst de gemeente voor wat betreft de uitvoering van de Archiefwet daarom onder actief toezicht.
We zetten sindsdien alle zeilen bij om onze archieffunctie te verbeteren. Hiervoor hebben we een Verbeterplan Informatiebeheer en Archivering opgesteld. Het Verbeterplan dekt de aandachtspunten uit het Verslag Archiefzorg. De hoogste prioriteit gaat daarbij nu uit naar compliancy aan de Archiefwet. In de recent aan u verstuurde raadsbrief Verslag Archiefzorg 2020 delen we het interne inspectierapport. Hierin laten we zien dat we in 2020 vorderingen gemaakt hebben in het verbeteren van onze archieffunctie .
Omgevingsrecht
De gemeente is verantwoordelijk voor het toezicht en handhaving van diverse regels in de fysieke leefomgeving. Het gaat daarbij om werkzaamheden op het gebied van bouwen, slopen, brandveiligheid, bestemmingsplannen en milieu.
Het laatste oordeel van de provincie op dit terrein gaat over het jaar 2019. Voor dat jaar beoordeelde de provincie als redelijk adequaat. In de toezichtsbrief van de provincie stonden enkele verbeterpunten. Dit waren onder andere het evalueren van het handhavingsbeleid, het opstellen van een jaarverslag en het doen van een mededeling aan de gemeenteraad over de naleving van de kwaliteitscriteria van de verordening VTH. Als deze punten worden opgepakt, verwacht de provincie ons voor 2020 te beoordelen als adequaat .
Ruimtelijke ordening
De beoordeling van de medebewindstaak ruimtelijke ordening richt zich op de actualiteit en
gebiedsdekkendheid van bestemmingsplannen en structuurvisies en het voldoende verwerken van wettelijke normen en eisen.
De laatste beoordeling op het gebied van Ruimtelijke Ordening gaat over het jaar 2018. De gemeente Almere is door de provincie als adequaat beoordeeld. Dit houdt in dat wij als gemeente beschikken over geactualiseerde bestemmingsplannen en structuurvisies. Bij de vorige beoordeling over 2017 werden we nog beoordeeld als redelijk adequaat.