Programmaverantwoording

Veiligheid

Als achtste gemeente van Nederland zien wij ons steeds meer geconfronteerd met grootstedelijke vraagstukken op sociaal, fysiek en economisch vlak. Dit brengt een uitdaging mee op het gebied van veiligheid.
Grote steden in Nederland hebben meer dan gemiddeld te maken met zogenaamde high impact crimes (overvallen, straatroven, woninginbraken en geweld), jeugdoverlast en -criminaliteit, mogelijke radicalisering en overlast van personen die verward gedrag vertonen. In Almere is het veiligheidsbeeld nog altijd positiever dan de gemiddelde cijfers van de grote steden. Het is onze ambitie om deze positie ten opzichte van de grote steden te behouden en bij voorkeur de veiligheid en de veiligheidsbeleving in Almere te verbeteren. Daar werken we aan via de vier beleidsthema’s zoals vastgelegd in het actieplan Veiligheid 2019-2022: veilige wijken, ondermijning & georganiseerde criminaliteit, zorg & veiligheid en rampenbestrijding & crisisbeheersing.
Voor de regie op ons veiligheidsbeleid is informatiegestuurd werken een belangrijk uitgangspunt. In 2020 gaan we meer en diepgaandere fenomeen- en gebiedsanalyses ontwikkelen. Ook werken we aan de overgang van signaalgestuurde aanpak naar een meer risicogestuurde en preventieve aanpak. Om nog beter te kunnen duiden wat er speelt in de stad willen we ook meer gebruik maken van social media.

Verantwoording

Het jaar 2020 stond in het teken van de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om verspreiding tegen te gaan. Dit heeft veel gevraagd van veiligheid aan inzet op rampenbestrijding en crisisbeheersing. Tegelijkertijd had deze situatie ook een grote invloed op bijna alle thema’s binnen het veiligheidsdomein. Dat geldt zowel voor de mate als aard van de criminaliteit en overlast.

Over heel 2020 is het aantal geregistreerde misdrijven afgenomen, maar was tegelijkertijd een sterke stijging van online misdrijven zichtbaar.
Veel traditionele vormen van criminaliteit zoals woninginbraken, winkeldiefstal en vernielingen namen wel af in de periodes dat de coronamaatregelen weer strenger werden.
Afgezet tegen het aantal inwoners ligt de geregistreerde criminaliteit in Almere al jaren lager dan gemiddeld in de grote steden. Ook in het bijzondere jaar 2020 bleef het veiligheidsbeeld in Almere nog altijd positiever dan de gemiddelde cijfers van de grote steden.
In de toename van de overlastincidenten is het effect van de coronamaatregelen terug te zien. Doordat bewoners meer thuis waren, werd er meer overlast veroorzaakt maar ook ervaren. Overlast door jeugd en geluidsoverlast zijn de vormen die het sterkst toenamen tijdens de coronaperiode. Hoewel een stijging van de totale overlast van 12% (per 1.000 inwoners) ten opzichte van 2017 voor Almere fors is, is deze toename veel minder sterk dan in de grote steden gemiddeld (+46%).

In het kader informatiegestuurd werken is in 2020 een risicomatrix gebruikt waarmee een aantal bedrijventerreinen zijn geselecteerd waar de kans op ondermijning het grootst is. Voorbereidingen voor fysieke controles op deze terreinen zijn getroffen.

In 2020 is opnieuw gebleken dat social media nodig en belangrijk is om als politie en gemeente een goede informatiepositie te hebben om tijdig op incidenten in de openbare orde te kunnen handhaven.

Deze pagina is gebouwd op 03/01/2022 10:08:02 met de export van 02/28/2022 15:09:42