In Almere moet voor iedereen de mogelijkheid hebben om mee te kunnen doen. We willen dat Almere een stad is die voor iedereen geschikt is om te wonen, werken en te participeren. We bieden passende ondersteuning aan inwoners die dit nodig hebben. Door de huidige economische situatie en onze gezamenlijke inspanningen neemt het aandeel bijstandsgerechtigden, zowel absoluut als relatief, af. Tegelijkertijd zien we kwetsbare doelgroepen die niet aan het werk komen of financieel onder druk staan. We spannen ons extra in om deze inwoners een duurzaam perspectief te bieden.
Verantwoording
De coronacrisis zorgt ervoor dat werk en financiële zekerheid minder vanzelfsprekend is. Waar de afgelopen jaren het aantal bijstandsgerechtigden afnam, nam dit aantal in 2020 juist toe. We zien dat ondernemers hun kwetsbare medewerkers zo lang mogelijk in dienst houden. Toch verwachten we dat als de financiële steun van de Rijksoverheid afloopt, meer mensen zonder baan komen te zitten. We doen wat we kunnen en zetten ons in om te voorkomen dat mensen lange tijd geen werk hebben.
Werk, schuldpreventie en inkomensondersteuning voor kwetsbare groepen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
Het aantal mensen dat gebruikt maakt van de bijstand is in Almere in 2020 toegenomen. Het gaat om een stijging van 2,7%. In totaal maakten aan het einde van 2020 meer dan 5500 huishoudens gebruik van een bijstandsuitkering. Dit terwijl we aan het begin van 2020 een daling verwachtte.
We zien dat ondernemers hun kwetsbare medewerkers zo lang mogelijk in dienst houden. Dit zijn de mensen uit het doelgroepenregister. Het zijn nu vooral de medewerkers met een tijdelijk contract die hun baar verliezen. We verwachten dat als de financiële steun van de Rijksoverheid afloopt het aantal huishoudens dat gebruikt maakt van een bijstandsuitkering sterk zal stijgen.
We willen voorkomen dat mensen lange tijd geen werk hebben. We proberen daarom bijvoorbeeld jongeren zonder diploma te motiveren terug naar school te gaan. Op deze manier kunnen ze een diploma halen. Hierdoor wordt de kans op een baan groter.
Door de coronacrisis zijn in 2020 veel ondernemers in de financiële problemen geraakt. Dit kwam bijvoorbeeld omdat hun winkel, restaurant of café niet meer open kon. De Rijksoverheid heeft daarom geld beschikbaar gesteld voor deze groep. Dit noemen we de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers, in het kort: Tozo. Het verdelen van het geld is uitgevoerd door het Zelfstandigen Loket Flevoland. We hebben hierdoor veel Almeerse zelfstandigen kunnen helpen. Tegelijkertijd hebben we hierdoor ook veel nieuwe contacten gelegd. Om deze groep verder te ondersteunen hebben we ze onder andere de folder Rondkomen in Almere gestuurd. Hiermee kunnen ze zien wat wij voor hen kunnen betekenen als ze verder in financiële problemen raken.
Wat hadden we gepland (begroting)
We willen in 2020 samen blijven optrekken met werkgevers, onderwijsinstellingen en partners in de regio en van elkaar leren als het gaat om schuldpreventie en inkomensondersteuning. Het streven is om gezamenlijk meer mogelijk te maken. Extra aandacht gaat hierbij in 2020 uit naar kwetsbare jongvolwassenen (jonger dan 27 jaar). Dit zijn bijvoorbeeld voortijdige schoolverlaters en jongeren, met kinderen, die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. We werken aan de integrale aanpak van de problematiek om op die manier verdere verslechtering zoveel mogelijk te voorkomen.
Tegelijkertijd zien we steeds vaker dat een baan niet altijd een garantie is voor voldoende inkomsten. We zullen in 2020 daarom extra aandacht besteden aan werkenden die onder financiële druk staan; onder andere zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), deeltijdwerkers maar ook mensen met meerdere banen. We willen voorkomen dat deze groep in de problemen raakt en dat ze niet in staat is tegenslagen op te kunnen vangen. In samenwerking met onze partners zullen we hier nieuwe instrumenten voor ontwikkelen en inzetten.
Duurzaam meedoen
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We willen voorkomen dat mensen lange tijd geen werk hebben. We motiveren daarom jongeren zonder diploma om terug naar school te gaan. Op deze manier kunnen ze een diploma halen. Hierdoor wordt de kans op een baan groter.
Verder zijn we in 2020 begonnen met het project Jongeren Perspectief Fonds. Met dit fonds helpen we jongeren van hun schulden af te komen. Dit geeft hen de mogelijkheid opnieuw beginnen, bijvoorbeeld door een opleiding af te ronden. Met deze aanpak willen we voorkomen dat jongeren hun leven lang vast zitten in en aan schulden.
In 2020 zijn er nog geen schuldregelingen gemaakt. Dit is vanwege corona, hierdoor hebben we vertraging opgelopen. We hebben wel voldoende jongeren die we gaan meedoen. We hebben van hen de situatie in kaart gebracht.
Wat hadden we gepland (begroting)
In het kader van re-integratie werken we intensief samen om de kansen op de arbeidsmarkt te benutten en te focussen op duurzame uitstroom uit de bijstandsuitkering. Onze inspanningen in 2020 zullen daarom meer gericht zijn op de ondersteuning en begeleiding van werkzoekenden en werkgevers, om personen die niet gemakkelijk aan werk komen perspectief te bieden op een passende match. Dit doen we onder andere door het (her)ontwikkelen van trajecten voor mensen die niet 'job ready' zijn. We willen deze groep actief begeleiden richting vrijwilligerswerk en daarmee de afstand naar betaald werk verkleinen.
Iedereen doet mee
Wat hebben we gerealiseerd (verantwoording)
We hebben in 2020 op verschillende manieren gewerkt aan een inclusieve stad. Dit is een stad waar iedereen mee kan doen. We hebben hiervoor samengewerkt met de werkgroep ViP. Dit is een groep van ervaringsdeskundigen.
We hebben op meerdere plekken in de stad de toegankelijkheid verbeterd. Dit hebben we onder andere gedaan door voetgangersoversteekplaatsen en schoolpleinen aan te passen en door noppentegels te plaatsen. We hebben ook de sociale toegankelijkheid verbeterd. Hiermee bedoelen we de bijvoorbeeld de dienstverlening van de gemeente. Zo hebben we in 2020 vaker een gebarentolk ingezet bij evenementen, hebben we de inclusieagenda vertaald naar eenvoudige taal en braille en hebben we software geïnstalleerd die doven en slechthorenden helpt om met de gemeente te bellen.
We hebben ook gewerkt om mensen bewust te maken. Dit hebben we gedaan rondom mensen met een beperking die zelfstandig mee kunnen doen in onze Almeerse samenleving. Dit hebben we onder andere gedaan door maandelijkse Café op 2-sessies van de werkgroep ViP. We hebben dit ook gedaan door interne bijeenkomsten te organiseren. Op deze manier willen we ook ambtenaren bewust maken van het belang van inclusie.
We werken aan de acceptatie en emancipatie van de LHBTI+ gemeenschap in Almere. In 2020 hebben we een netwerk opgezet van LHBTI+ organisaties. We spreken regelmatig met deze organisaties om te kijken wat er nodig is in de stad.
Er is veel aandacht besteed aan de zichtbaarheid, educatie en dialoog rondom de acceptatie en emancipatie van LHBTI+. Zo is er een documentaire gemaakt over transgender personen in Flevoland, is de Coming Out Dag gevierd, en is er een online Winter Pride Almere gehouden. Ook is aandacht geschonken aan Paarse Vrijdag. Dit hebben we onder andere gedaan door het organiseren van een diversiteitscafé.
In 2020 is ook het actieprogramma vastgesteld. In dit actieprogramma staan de acties de we de komende jaren willen uitvoeren. De bedoeling van dit plan is om hiermee
- de kracht van diversiteit beter te benutten
- uitsluiting tegengaan
- belemmeringen voor een inclusieve samenleving weg te halen.
In 2020 hebben we hier aan gewerkt door:
- het online vlogprogramma Bij Ons in Almere. Hiermee willen we de zichtbaarheid van diversiteit vergroten
- Enkele online Diversity Café’s. hiermee willen we de deskundigheid vergroten
- De oprichting van een duurzaam diversiteitsnetwerk van personen en organisaties
- Vieringen van onder andere Mensenrechtendag, Keti Koti en Internationale Vrouwendag.
Wat hadden we gepland (begroting)
Iedereen moet de mogelijkheid hebben om mee te doen in Almere. We zetten ons daarom in voor groepen die hier moeite mee hebben. In 2020 zullen we ons daarom verder inzetten om begrijpelijk en laagdrempelig te communiceren, proberen we zoveel mogelijk maatwerk te leveren door bijvoorbeeld meer persoonlijk contact en blijven we ons inzetten voor de fysieke toegankelijkheid van de stad. Omdat gelijkwaardigheid en inclusie nog niet op alle terreinen vanzelfsprekend zijn werken we in 2020 aan de verdere acceptatie en emancipatie van LHBTI-inwoners (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse inwoners). Dit is onderdeel van de Regenboogagenda.