Paragrafen

Grondbeleid

Het jaar 2020 stond in het teken van twee crises. De coronacrisis vanaf maart 2020 had wel invloed op de manier waarop we hebben gewerkt, maar de marktvraag naar kavels voor met name woningbouw en bedrijfshuisvesting nam niet af. Het stikstof-dossier daarentegen zorgde wel voor serieuze hoofdbrekens, en heeft nog steeds het risico in zich dat het leidt tot uitstel of in het ergste geval zelfs afstel van grondleveringen. De woningproductie is dan ook 452 woningen lager uitgekomen dan begroot. Ondanks deze uitdagingen heeft het grondbedrijf een goed productiejaar achter de rug. In 2020 werden kavels voor 1.149 woningen en circa 28,3 hectare bedrijventerrein verkocht, alsmede een bescheiden omvang bouwkavels voor overige bestemmingen.

Het financieel resultaat van het grondbedrijf over het jaar 2020 bedraagt € 29,4 miljoen. Dit is de som van drie componenten: winstneming van het gedurende 2020 gerealiseerde resultaat bij grondexploitaties, de vrijval van eerder genomen verliesvoorzieningen door resultaatverbeteringen van de negatieve grondexploitaties, en de vrijval van een aantal reserves binnen het grondbedrijf.

In de grondexploitaties wordt rekening gehouden met specifieke risico’s die voor elk plan relevant zijn. Daarnaast beschikt het grondbedrijf over een algemene reserve voor marktrisico’s. Op dit moment is de markt voor met name woningbouw en bedrijfshuisvesting erg goed, maar de ervaring leert dat het ook kan tegenzitten. Op welk moment een economische crisis optreedt, en wat vervolgens de effecten op de vastgoedmarkten en daarmee op de resultaten van het grondbedrijf zullen zijn, is echter lastig te voorspellen. Daarom wordt door middel van scenario’s inzichtelijk gemaakt wat het mogelijke financiële effect van een economische crisis is, en in welke mate die effecten binnen het weerstandsvermogen van het grondbedrijf kunnen worden opgevangen.

Deze pagina is gebouwd op 03/01/2022 10:08:02 met de export van 02/28/2022 15:09:42