Wij bezitten meer dan 340 vastgoedobjecten in onze stad. Deze gebouwen maken het voor inwoners mogelijk om naar school te gaan, te sporten en elkaar te ontmoeten. We gaan hier daarom zorgvuldig mee om.
De afgelopen jaren hebben wij succesvol gewerkt aan de verduurzaming van onze gemeentelijke vastgoedportefeuille. Daarmee dragen we waar mogelijk bij aan de ambitie van een energie-neutraal Almere. Uitgangspunten voor de verduurzaming zijn de bestaande gebouwen energiezuiniger maken, lokaal duurzame energie opwekken, inkoop van duurzame energie en nieuwbouw en levensduurverlengende ingrepen (bijna) energieneutraal. Voor 42% van onze gebouwen, waarvoor het verplicht is, hebben wij een energielabel. De gemiddelde energieprestatie index bedraagt 0,96, wat ongeveer gelijk staat aan label A. We kopen groene, in Nederland opgewekte stroom in voor onze gebouwen en objecten in de openbare ruimte. Voor het lokaal duurzaam opwekken zijn gebouwen voorzien van zonnepanelen die ongeveer 21% van de energie leveren.
De Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed bevat de aanpak voor gemeenten om in 30 jaar hun maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Uitgangspunt is het reduceren van de CO2-uitstoot met 95%. Daarnaast moeten alle gebouwen aardgasvrij worden gemaakt. De VNG heeft deze sectorale routekaart in juni 2020 vastgesteld. Deze ambities zijn vertaald in een routekaart duurzaam vastgoed Almere. Deze routekaart vormt de basis hoe wij onze gebouwen verder willen verduurzamen.