Wmo cliënten met maatwerkarrangement
Wmo cliënten met maatwerkarrangement
aantal per 1.000 inwoners
Vergeleken met andere gemeenten 100.000 tot 300.000 inwoners ontvangen in Almere minder mensen een maatwerkarrangement. Als gemeente hanteren we het principe dat de inwoners eerst aan zet zijn en doen wat binnen hun mogelijkheden ligt. Indien meer ondersteuning nodig is, kan de gemeente zich hiervoor inspannen.
Jongeren met jeugdhulp
Jongeren met jeugdhulp
% jongeren
Het aantal jeugdigen dat gebruik maakt van jeugdhulp neemt licht toe, maar is lager dan bij referentiegemeenten. De gemeentelijke inzet, gericht op een verschuiving van zware vormen van zorg naar preventieve en lichte vormen van zorg, wordt zichtbaar in onze eigen monitoring.
Jongeren met jeugdbescherming
Jongeren met jeugdbescherming
% jongeren
Vergeleken met gemeenten van vergelijkbare omvang heeft Almere minder jongeren met jeugdbescherming. Wij zien een stabilisering van het aantal jeugdigen met jeugdbescherming 'begeleiding met maatregel' (jeugdbescherming). Het past bij de transformatie van de jeugdhulp dat we op termijn het aantal maatregelen jeugdbescherming zien dalen door gerichte preventie.
Jongeren met jeugdreclassering
Jongeren met jeugdreclassering
% jongeren
Jeugdreclassering is een combinatie van intensieve begeleiding en controle voor jongeren die veroordeeld zijn, of verdacht worden van eens strafbaar feit. De gemeente heeft geen invloed op het aantal jeugdigen met jeugdreclassering. We kunnen wel via maatregelen jeugdcriminaliteit tegen te gaan. Hier is ons beleid ook op gericht.
Kinderen in uitkeringsgezin
Kinderen in uitkeringsgezin
% jongeren
Het aantal kinderen in Almere dat opgroeit in een uitkeringsgezin is de afgelopen jaren gedaald. Het is nu vergelijkbaar met referentiegemeenten. We vinden het belangrijk dat kinderen die opgroeien in een uitkeringsgezin dezelfde kansen krijgen als andere kinderen. We blijven hier in ons beleid aandacht voor houden.
Een totaal overzicht van de verplichte beleidsindicatoren vind u hier .